Wat is een hamamdoek?

Vele vragen zich het af: Wat is een hamamdoek? Zeker nu het een populair artikel is steeds vaker een vervanger is van handdoeken.

Wat is een hamamdoek volgens Wikipedia

Volgens Wikipedia is het antwoord op de vraag ‘Wat is een hamamdoek’ als volgt:
De hamamdoek, ook wel pestemal of fouta genoemd, is een traditionele Turkse handdoek die gebruikt wordt in een hamam. De hamamdoek wordt gemaakt van hydrofiel katoen, waardoor deze zeer geschikt is als badhanddoek of als strandlaken omdat ze veel vocht op kunnen nemen. Ook is de hamamdoek vrij dun, erg soepel, licht van gewicht en droogt weer snel. Een specifiek kenmerk van de hamamdoek zijn de handgeknoopte franjes aan zowel de bovenkant als onderkant van de doek.

wat is een hamamdoek

Goed, het antwoord op de vraag ‘Wat is een hamamdoek?’ is nu duidelijk, maar dan beslist u een hamamdoek te kopen, in plaats van een strandlaken. U zult dan verschillende vragen krijgen om een juiste offerte te kunnen ontvangen. Alle specificaties zijn afhankelijk van uw wens.

U kunt zich enkele vragen vooraf stellen om zo tot de juiste uitvoering te komen

1. Wat is het ontwerp? Wilt u een logo of desin in 1 kleur of wilt u bv een foto op de hamamdoek plaatsen?

Indien u gaat voor een foto dan zult u altijd voor een bedrukte hamamdoek moeten kiezen.

Hamamdoeken die we bedrukken zijn gemaakt van katoen polyester mix, op het polyester plaatsen we een sublimatie druk, dit is altijd op full colour, geheel enkelzijdig aflopend en geeft een zoals wij het noemen een retro uitstraling aan uw hamamdoek. Hieronder ziet u wat wij bedoelen.
Dit ontstaat doordat er een combinatie van katoen en polyester gebruikt wordt en de inkt alleen in polyester trekt en niet in katoen. Harde en diepe kleuren is niet mogelijk met deze techniek

Een andere optie om een foto of full colour opmaak op hamamdoeken te plaatsen is dmv een double face hamamdoek, eenzijde 100% microfiber polyester, andere zijde 100% terry katoen. Op 100% polyester kan je haarscherp drukken tot wel 700 dpi. Bij deze techniek moet er goed gekeken worden naar de juiste opmaak. Niet alle opmaak komt goed uit in de deze combinatie. Dit heeft met name met de stof te maken. U kunt hiervoor advies vragen bij een van onze specialisten.

2. Wilt u geweven of bedrukte hamamdoeken bestellen?

Origineel zijn hamamdoeken geweven, echter is er een beperking mbt de opmaak, er is veel detail verlies en de kleuren zijn veelal pastel kleurig en icm een witte garen. Hierboven hebben we uitgelegd wat de mogelijkheden zijn mbt bedrukte hamamdoeken.
hamam doek met logo
hamamdoeken

3. Welk gewicht wilt u?

Origineel zijn het redelijk lichte kwaliteiten denk hierbij aan 295 gr/m2. Dit omdat ze dan goed drogen, genoeg absorberen door de hydrofile katoen dat gebruikt wordt en omdat ze dan makkelijk mee te nemen zijn. Echter zien we een enorm aanbod van gewichten. De Walra hamamdoeken zijn zeer luxe hamamdoeken van 550 gr/m2, eenzijde terry, andere zijde platgeweven. Tussen deze twee gewichten zie je dat de verschillende merken en fabrikanten eigen gewichten hanteren. Wij kunnen u hierin adviseren.

4. Wat is uw budget?

Als u een budget heeft kunnen wij u adviseren welke kwaliteit hier tegenover staat. U kan zich voorstellen dat een 295 gr/m2 geweven variant goedkoper is dan een 550 gr/m2 geweven model. En dat bedrukken weer een andere prijs heeft dan een gweven hamamdoek.
hamamdoek laten bedrukken

Advies nodig over hamamdoeken?

Heeft u uiteindelijk alles helder of heeft u al kunnen trechteren? Dan kunnen wij u adviseren en het juiste voorstel toesturen. Maar wij zouden geen specialist zijn als wij u niet konden adviseren, dus mochten u vragen hebben over de kwaliteiten, verschillende technieken en/of prijsstellingen dan kunt u altijd vrijblijvend contact met ons opnemen voor een advies op maat.